ВИНЯЛЕС ВЛИЗА В ИСТОРИЯТА ЗАЕДНО С APRILIA

Маверик доминира след впечатляващо завръщане, в което „БАТМАВ“ завладя COTAM CITY. Солидни точки и за Алейш.

Маверик Винялес влиза в историята заедно с Aprilia, печелейки в Grand Prix на Америките на пистата COTA в Остин, Тексас, и осигурявайки на производителя от Ноале победа номер 298 в историята на Световния мотоциклетен шампионат за Гран При. След контакт в началото, който го измести до единадесето място, испанецът се впусна в зрелищно завръщане, заемайки челната позиция и записвайки най-доброто време за подобна ситуация с минимален шанс.

Стартът на състезанието беше сложен и за Алейш Еспаргаро, като пилотът беше жертва на контакт при първото намаляване на скоростта и отстъпи няколко позиции. След смело завръщане, испанецът завърши седми.

Големите овации обаче са за „БАТМАВ“, който завладя COTAM CITY. (Прозвището излезе на Винялес в края на 2023, когато след спечелен облог с механиците, се появи на подиума с маска и мантия на Батман.)

С тази историческа победа Маверик става първият пилот в историята на MotoGP, който печели с три различни марки.

Винялес спечели веднъж със Suzuki и осем пъти с Yamaha, преди да осигури първата си победа в Гран При с Aprilia, откакто се присъедини към тях в средата на 2021 г.

МАВЕРИК ВИНЯЛЕС
„Направих много жертви, за да стигна дотук и всичко най-накрая се отплаща. Това показва, че никога не трябва да се отказваш. Имайте вяра в собствените си способности и продължавайте да се развивате. Това е историческо постижение и от първия ден, когато пристигнах в Aprilia, знаех, че ще мога да го постигна. Искам да благодаря на всички, които ми дадоха сили да продължа, хората в Ноале, моя екип и семейството ми.“

АЛЕЙШ ЕСПАРГАРО
„С моето състезателно темпо можех да остана в челната петица, но, за съжаление, контактът в началото ме върна до четиринадесетото място. Въпреки че не бях достатъчно конкурентен, все пак съм доволен от резултата. Моторът работи добре и Маверик демонстрира това. Радвам се за него и за Aprilia – заслужаваме го. Мисля, че това ще бъде изключителна година за Aprilia и със сигурност ще се забавляваме.“

Сподели
MOTOPLEX SOFIA
MOTOPLEX SOFIA