Над 20 хиляди Веспи в Понтедера за Vespa World Days’24 – рекордно издание (видео)

ад 20 хиляди Веспи пристигнаха в Понтедера от пет континента и с тях повече от 30 хиляди весписти.
„Понтедера, 21 април 2024 г. – Световните дни на Vespa 2024: рекордно участие и специално издание в чест на 140 години Piaggio. За първи път годишната среща на клубовете на Vespa от цял свят се проведе в Понтедера, града, в който Vespa е основана и където Веспите се произвеждат от 1946 г.

Над 30 000 почитатели на Vespa и около 20 000 Веспи се стекоха от близо и далеч. Дойдоха гости от цяла Европа, като традиционно значително присъствие имаше от Германия, Франция, Обединеното кралство, Испания, Австрия и Швейцария. Други континенти също бяха добре представени с фенове на Vespa от по-далечни страни, като Австралия, Хонконг, Мексико, Аржентина, Филипините, САЩ, Канада и Колумбия. На срещатата бяха официално представени Vespa клубове от общо 55 нации.“

„Парадът на Vespa: зрелище, невиждано досега в 70-годишната история на срещите

Грандиозният Vespa парад в събота счупи всички рекорди с повече от 15 000 Веспи, които тръгнаха от Понтедера, след което се извиха около хълмовете Валдера. Тази необикновена 16-километрова цветна серпентина представляваше също така богатата история на Vespa. Начело на парада беше специалната Vespa GTS 300 в цветовете и емблемите на Polizia di Stato (Италианската държавна полиция), дарена от Piaggio при откриването на Vespa World Days. Освен това във водещата група беше телевизионерът, звукозаписен продуцент и пламенен фен на Vespa Руди Дзерби, възседнал уникален Vespa GTV 300.

Всички модели, произведени през седемдесет и осем годишната история на Vespa, дефилираха по улиците на провинция Пиза, от първия и изключително рядък 98-кубиков, произведен през 1946 г., до най-новите версии на Vespa Primavera, Sprint и GTS, а между тях легендарни модели като 125 „faro basso“ от началото на 50-те години, широко разпространените гами VBB, 50-кубиковите екземпляри от 1964 г., ET3 125-ците, Rally от 70-те години и постоянно нарастващия брой на Vespa PX.“

„Vespa Village, историческият музей на Piaggio и центърът на Понтедера бяха главни действащи лица във Vespa World Days

Наред с грандиозния парад, едно от другите ключови събития, проведени във Vespa Village, беше Съревнованието по елегантност, процесия от елегантно облечени ездачи и пътници върху някои от най-редките и зашеметяващи Веспи, произвеждани някога.

Целият град взе участие, трансформирайки локациите с партита и събития, свързани с Vespa, от фотографски и художествени изложби до специално кино, в което постоянно се въртяха три от многобройните филми с участието на Vespa: „“Лятното приключение на Лука““ на Disney-Pixar, емблематичният „“Римска ваканция““ и телевизионният биографичен филм „“Енрико Пиаджо, италианска мечта““.

По време на празниците както музеят Piaggio, така и фабриката Vespa бяха залети от хиляди посетители всеки ден. Различни пространства на музея се превърнаха във временни офиси на Vespa Historic Register, организация, основана през 1980 г. с цел опазване и разпространение на наследството на Vespa. Аудиторията на музея беше домакин на meet&greet сесии за срещи с дизайнери и инженери, участващи в производството на скутерите Vespa, които дадоха възможност на публиката да научи тайните, криещи се зад най-известните и обичани двуколесни в света.

Произведени са само 140 индивидуално номерирани бройки от тази лимитирана серия, включваща специална юбилейна плочка и дизайн, който съчетава цветовете на Piaggio с емблематичните линии на Vespa. Върху основата на Vespa GTV, класическите форми, които напомнят за наследството на Vespa, са претворени в баланс между мит и модерност, като ниските фарове и откритото тръбно кормило са съчетани с довършителни щрихи в спортен стил и високотехнологични екстри. Тази много специална версия включва сини графики срещу бял корпус, редом с класическата графика на Vespa, нов монограм и лого за 140-тата годишнина.

Ексклузивната Vespa 140th of Piaggio чества 140-тата годишнина на компанията

Събитието приключи с Vespa Trophy, туринг трофея, когато клубовете представят спирките в своето пътуване до Понтедера със снимки и специални печати в Пътешественическите си книги.“
„Световният клуб на Vespa и националните клубове

Легендата за Vespa се ражда по същото време, когато на сцената се появява скутерът и дори през далечната 1946 г. мнозина са искали да бъдат свързвани с името Vespa. Така са основани първите клубове на Vespa, първоначално в Италия, а след това и в чужбина, разпалвайки една неугасваща страст, която през 2006 довежда до създаването на Vespa World Club, Световния клуб на Vespa, по повод 60-тата годишнина на Vespa.
Днес Vespa World Club обхваща 66 държави.

Домакин на Vespa World Days 2025 ще бъде испанският град Хихон в Астурия, на великолепния фон на Атлантическия океан.

Сподели
MOTOPLEX SOFIA
MOTOPLEX SOFIA